Hoe kun je het beste besparen op energie?

Hoe kun je het beste besparen op energie?

Een energiezuinig huis is een huis dat goed is geïsoleerd. Een slechte isolatie kan voor heel wat temperatuur ongemakken zorgen in huis en zie je terug in de vorm van hoge kosten op de jaarafrekening van jouw energiemaatschappij. Indien de woning verouderd is, is het goed om te kijken of de huidige isolatie nog volstaat, of dat je beter de woning op kunt gaan knappen met isolatiemateriaal. Dit kan gaan om dubbelglas ramen en deuren, kieren en naden dichten die in het kozijn zitten of in andere hoeken van de woning. Ook een kelder of zolder kan erg tochtig zijn. Het aanbrengen van antitocht strips is ook een mogelijkheid om de woning goed geïsoleerd te krijgen. De kachel kan vervolgens langzamer draaien omdat er geen warmte ontsnapt. Hierdoor gaat de energierekening omlaag. Wil je goedkoop uit zijn? Dan kun je makkelijk je energie vergelijken.

 

Ga voor zuinige kachels en andere apparaten

Een energiezuinige woning wordt zuinig door de juiste apparatuur aan te schaffen met zo min mogelijk stroom en gasverbruik. Een gewone cv-ketel stookt aardig, evenals een oude gaskachel. Een gewone houtkachel is al een stuk zuiniger maar gevaarlijk vanwege het risico op koolmonoxide. Ook bij een cv-ketel is dit gevaar er, maar dat is alleen als de afvoer ergens door dichtslaat. De cv-houtkachel is een van de beste en goedkoopste opties op het gebied van energie gebruik. Doordat deze op de cv-installatie wordt aangesloten en hout gestookt is, wordt er geen gas verbruikt. Deze kachel verwarmt het water in de cv-radiatoren door middel van vuur. Tevens zijn het moderne haarden om te zien en heel gezellig en sfeervol voor in huis. Ook kun je kiezen voor elektrische kachels. De moderne varianten zijn energiezuinig en verbruiken weinig stroom. Ook zijn ze nog is goed voor het milieu. Gas is duurder per kuub dan stroom. Verder kun je gaan voor apparatuur met een zuinig A label. Anderzijds kun je korter douchen en de lampen alleen in de avond laten branden en niet de hele dag.

 

Duurzame energie gebruiken

Wil je echt voor methoden gaan die goed zijn voor het milieu? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen op het dak. Deze panelen wekken stroom op van de zon die wordt omgezet in energie zodat je warm water hebt en verlichting. Alles in de woning werkt elektrisch en er wordt geen gas meer verbruikt. Sommige nieuwbouwhuizen worden gasvrije woningen genoemd, hierop zijn zonnepanelen verplicht en mag geen aardgas meer worden gebruikt. Dit is een stuk goedkoper dan normale energie en vergt veel minder fijnstof en Co2 in de lucht. Hoe meer groene energie we gebruiken, hoe beter de luchtkwaliteit op ten duur zal zijn. Wil je groene energie of ben je jezelf aan het oriënteren? Kijk dan bij alle energiebedrijven.