Naar inhoud Naar navigatie

Liefde voor tostiís - deel 2

19-03-2012 Joke Boon 2 reacties

Heeft u vorige week over mijn liefde voor tostiís en die van mijn medetwitteraars kunnen lezen dit keer duiken we de geschiedenis in. Want zoín tosti moet natuurlijk ooit eens een keer ergens zijn ontstaan.
 
Tosti-geschiedenis
Over de uitvinding van de tosti doet een merkwaardige fabel de ronde. De naam Tosti zou behoren tot een al eeuwenoud adellijk Engelse geslacht. Een lid daarvan was graaf Tosti die aan het Como meer in ItaliŽ woonde. Daar deed hij allerlei uitvindingen, waaronder de elektrische broodrooster.  Op een keer liet hij per toeval een kaassandwich in het apparaat  vallen en de eerste tosti was een feit. De graaf kwam overigens volgens dezelfde fabel aan zijn eind bij het uittesten van de door hem bedachte elektrische badschuimklopper.
 
De klassieke versie van de tosti wordt aangeduid met croque monsieur en bestaat uit twee dikke sneden wit brood met daartussen een plak kaas en een plak ham. De buitenzijde wordt met boter besmeerd en dan aan twee kanten geroosterd. De croque monsieur wordt tot slot met wat bechamelsaus en wat geraspte kaas onder de grill gegratineerd. De dames variant hierop; de croque madame is een zelfde gebakken ham-kaas boterham, maar dan met een gebakken spiegeleitje erboven op.

Volgens de  Grote Larousse werd de eerste croque monsieur in 1910 geserveerd in een cafť aan de  Boulevard des Capucins in Parijs. Het is niet aannemelijk dat deze tosti uit een elektrisch apparaat kwam, want pas in 1913 introduceerde fabrikant Inventum het elektrisch ontbijt. Dit was een apparaat dat voor het eerst het elektrisch toasten van brood mogelijk maakte.
 
Het woord tosti is afkomstig uit het Italiaans;  tosti is meervoud van tosto wat afgeleid is van tostato; het voltooid deelwoord van tostare hetgeen roosteren betekent. In het Engels heet een tosti een ham en cheese toast, waarbij het woord toast het roosteren aanduidt.
 
Droge en natte tostiís
 
Tijdens mijn zoektocht naar tostiís kwam ik nog een mij onbekend begrip met betrekking tot tostiís tegen: de droge en de natte tosti. Yvonne van der Linden van Mulderís kookwinkel weet hier alles van. ĎAls je een tosti in een pan gaart, dan krijg je een droog en knapperig resultaat. Dit is de zogenaamde droge tosti. Een tosti die je in een apparaat  gaart waar een antikleeflaag in zit, daarvan wordt de buitenkant van een tosti niet knapperig maar een klein beetje papperig; de zogenaamde natte tosti.í

De droge tosti wordt volgens Yvonne over het algemeen als het smaakvolst ervaren.
 
Het brood
Van de gebruikte boordsoorten is het witte casino brood veruit het meest favoriet. Het aardige van dit brood is dat het in een bus, een broodblik gebakken wordt anders rijst het de pan uit. Deze bus wordt met een deksel gesloten en wordt cassetta genoemd, Italiaans voor kistje. Behalve wit brood wordt soms ook wel licht bruin brood gebruikt. Grof volkorenbrood, zoals ik dat zelf voor hartige tostiís gebruik kwam ik nergens  tegen bij de reacties die ik via twitter kreeg.

Beroemde tosti
 
De legendarische King of Rock Elvis Presley stond bekend om zijn enorme eetlust. Dat dit niet altijd gezonde en verantwoorde maaltijden zijn geweest getuige de beelden van zijn omvangrijke en pafferige uiterlijk. Zo schijnt hij dol te zijn geweest op brood met dik pindakaas en banaan en dat als een tosti in de boter gebakken.

Tosti The king 

In Nigella Bites geeft Nigella Lawson het recept van de Elvis Presley pindakaas-banaan tosti. Dit recept is afkomstig uit het kookboek Are You Hungry Tonight waarin een verzameling recepten van Elvisí favoriete gerechten. Surfend op internet kom ik hiervan een nog vettere variant  tegen: pindakaas-banaan ťn bacon tosti.
Volgens Nigella Lawson schijnt de Elvis tosti een ware verrukking te zijn.
 
Hier het recept voor de Elvis pindakaas-banaan tosti alias The King

Mijn Favoriet(en)
 
Ook ik heb zo mijn favoriete tosti. Voordat ik het ouderwetse ijzer voor op het gas in mijn bezit kreeg, bakte ik mijn tostiís bij voorkeur in mijn Sponge Bob tosti apparaat. Lang geleden kocht ik dat onder het mom Ďídat is leuk voor de kindereníí om hem vervolgens lekker voor mezelf te houden. Ik ben een enorme fan van Sponge Bob en in dit apparaat verschijnt hij als vanzelf op mijn tosti die ook nog eens heerlijk krokant en knapperig wordt in dit apparaat.

Tosti-ijzer Spongebob 

Ik maak mijn tosti bij voorkeur van grof volkorenbrood. Als vulling heb ik het liefst oude kaas of oude geitenkaas met mosterd. Geen gewone mosterd maar grove mosterd.  Dat doet het uitstekend in combinatie met de oude kaas. Soms vind ik een plakje ham erbij ook lekker, maar dan moet de ham wel gesnipperd zijn. Niks is zo hinderlijk als dat je een hap tosti neemt en er komt zoín hete lap ham in zijn geheel mee, die vervolgens tegen je kin aan slaat.
 
Tot slot verklap ik mijn ultieme troost-tosti mijn zoete verrukking. Krokant, heerlijk, zoet en smeuÔg met een crunch van nootjes. Ik noem hem volslagen onbescheiden naar mezelf: The Bean.

Dit artikel is geschreven door:

 • Joke Boon

  Joke Boon kan sinds haar vierde jaar niet meer ruiken en daardoor bijna niets meer proeven, omdat ruiken voor ruim 90% voor de smaak zorgt.

  Toch heeft zij een enorme liefde en passie voor koken, eten en alles wat daarmee te maken heeft. Ze schreef zelfs een kookboek: Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen(Kosmos) een boek vol makkelijk te maken recepten en uiterst smaakvolle recepten die álle zintuigen prikkelen.

  Naast het schrijven en bedenken van recepten, geeft Joke (kook)workshops, houdt ze lezingen over reuk en smaak, geeft ze op basisscholen reuk- en smaakles, recenseert ze kookboeken, schrijft ze culinaire artikelen en is ze columnist.

  Van Joke haar hand verschenen de volgende boeken: Het mysterie van de reuk, 2009 Inmerc en Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen, 2010 Kosmos.
  Zie ook www.boonappetite.nl


Reacties

 1. oke
  Door Laurens Pissburn op 12 maart 2014 om 13:06
 2. hoi
  Door hoi op 29 januari 2014 om 11:36

Reageren

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Gelieve gekleurde velden correct in te vullen!

Actueel

 1. Aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief

  Aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief

  Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste berichten van het inspirerende magazine Trendtree.nl, abonneer je dan gratis op de nieuwsbrief. Deze wordt je elke vrijdag rond het middag uur toe...

 2. Koken uit eigen tuin

  Koken uit eigen tuin

  Eten uit eigen tuin is gezond en lijkt ook lekkerder te smaken dan groente uit de winkel. Of je nu een tuin, balkon of terras hebt, er is altijd wel een plekje om zelf te groenteboeren. Zelf...