Naar inhoud Naar navigatie

24 uur aan de kook op TV – 24Kitchen

26-09-2011 Joke Boon 34 reacties

Ik kom er maar gewoon voor uit: ik smul van kookprogramma’s. Ik neem ze op en bekijk ze na een lange werkdag vanuit mijn luie stoel. Met een kritische blik; ik kijk beslist niet naar alle kook- of kookgerelateerde  programma’s: Ik kijk voornamelijk naar die  programma’s waar je iets van op kunt steken en waar normaal gedaan wordt tegen elkaar én tegen mij als kijker.

En nu lijkt het of er aan mijn behoefte naar meer échte kooktelevisie zomaar eens voldaan gaat worden met een zender die 24 uur per dag (!) uitsluitend kookprogramma’s gaat uitzenden: 24 Kitchen.

Omdat ik word uitgenodigd voor de perspresentatie van de nieuwe zender besluit ik om eens even sfeer te gaan ‘proeven’. Daarvoor tuf ik over de A4 naar het in het Westland gelegen Monster; een lieflijk dorp dat alles behalve monsterlijk is. Bij Koppert Cress, het bedrijf van tuinbouwer en duizendpoot Rob Baan, vindt de presentatie plaats. Als u zich nu vertwijfeld afvraagt:  televisie wordt toch gemaakt in Hilversum en omstreken?. dan blijkt meteen dat hier iets anders en iets nieuws gaande is.

Na de ontvangst waarbij ik een heerlijke macaron (ik nam er stiekem 2) van Hidde de Brabander smikkel begint Rob Baan met zijn kant van het verhaal. Hij vertelt hoe hij als tuinder vanuit de gedachte dat de kok niet beter kan produceren wat de landman maakt, in de tv-wereld beland is. Samen met de van tv bekende goedlachse meesterkok Rudolph van Veen heeft hij een eerder serie tv-programma’s gemaakt: de Taste of Life. Aan de hand van gedegen informatie over alledaagse producten die op het land groeien worden er vaak terplekke (dus in de kas of op het land) gekookt  met die producten. En zo ontstond langzaam het idee om een tv-zender op te richten die uitsluitend kookprogamma’s uitzend en wel 24 uur per dag; 24 kitchen.
 
24 Kitchen 
Tijd zat
Er bestaat een grote misvatting, meent Rob Baan: ‘We denken namelijk dat we geen tijd meer hebben om te koken. Maar we hebben wel degelijk tijd om gezond en lekker eten in elkaar te draaien. Echt. Koken en eten is een feest en dat moet het ook zijn. We beogen met deze zender om een platform te worden voor producenten die eerlijke producten maken. Zonder pakjes en zakjes, eerlijk eten. En dat zenden we 24 uur per dag uit. Plan is om dat ook naar andere landen te gaan doen;  het eerste land dat deze tv-zender gaat uitzenden is Duitsland. Kookprogramma’s met Hollandse producten uitzenden in het buitenland;  je begrijpt dat dit ook belangrijk kan zijn voor onze export.’
 
Ego
Heel bijzonder is dat alle providers 24 kitchen inmiddels allemaal op kanaal 24 hebben gezet.  24 Kitchen belooft anders te worden. Het eerste onderscheid is dat de koks met een programma beslist niet allen chef zijn; voor een ieder met kunde, kennis en een echt verhaal is er een podium. Daarnaast worden ego’s angstvallig gemeden, wordt er niet gescholden of gevloekt en is het doel dat de kijker écht iets opsteekt en aangezet wordt tot koken. Respectvolle tv. Programma’s met een ziel waarin de kijker iets kan leren staat centraal. Waarbij het koken met de schaar (pakjes en zakjes) vervangen zal gaan worden door koken met de pollepel.

Het programma-aanbod is zeer uitgebreid en divers: zo zal bijvoorbeeld Rudolph van Veen meerdere programma’s verzorgen en één daarvan is De makkelijke maaltijd. Hierbij wordt de kijker dagelijks getoond dat een snelle makkelijke maaltijd beslist een haalbare zaak is. Het programma Grenzeloos Koken laat gerechten en bereidingswijzen uit alle windstreken zien., Angelique Schmeink laat in haar programma Taste of Cooking zien hoe je van een eenvoudige bloemkool een topgerecht kunt maken.
 
Goodwill
Op 1 oktober vindt om 12 uur ’s middags de lancering van 24 Kitchen plaats, en kunnen we allemaal via het digitale kanaal 24 gaan smikkelen en smullen. Als aftrap verzorgt 24 Kitchen die dag, die symbolisch genoeg de laatste dag van de week van de eenzaamheid is, het eten voor het Leger des Heils in Rotterdam; 10.000 gezinnen die zorg behoeven krijgen dan een volwaardige maaltijd aangeboden.
 
Hapje mee
Aan het eind van de presentatie volgt er nog allerlei heerlijks, prachtige smaakvolle hapjes worden rondgedeeld. Helaas moet ik weg naar mijn volgende afspraak. Als ik via de keuken wegga tref ik daar de kok die al deze hapjes maakt (Yuri Verbeek). Vol bezieling legt hij de laatste hand aan de opmaak van bordjes lasagna. ‘Blijf je niet eten?,’ vraagt hij met een geschokte blik. ‘Ik heb heerlijke lasagna.’ Ik vertel dat ik naar mijn volgende afspraak moet.

‘Zal ik wat meegegeven voor in de auto?,’ vervolgt hij zorgzaam, ‘je moet toch goed eten’. En voor ik het weet pakt hij een groot stuk aluminiumfolie en wikkelt daar een stuk lasagna voor me in. Als ik even later achter in de file aansluit voel ik dat het lunchtijd is en eet ik mijn lasagna. Opeens snap ik het volkomen  Wat deze kok deed: mij zorgzaam een stukje lasagna meegeven opdat ik gezond en lekker eet is dus precies wat 24 Kitchen voorstaat. En zo komt de doelstelling en boodschap van deze nieuwe zender - terwijl ik in de file lasagna eet - opeens écht op me over.

Dit artikel is geschreven door:

 • Joke Boon

  Joke Boon kan sinds haar vierde jaar niet meer ruiken en daardoor bijna niets meer proeven, omdat ruiken voor ruim 90% voor de smaak zorgt.

  Toch heeft zij een enorme liefde en passie voor koken, eten en alles wat daarmee te maken heeft. Ze schreef zelfs een kookboek: Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen(Kosmos) een boek vol makkelijk te maken recepten en uiterst smaakvolle recepten die álle zintuigen prikkelen.

  Naast het schrijven en bedenken van recepten, geeft Joke (kook)workshops, houdt ze lezingen over reuk en smaak, geeft ze op basisscholen reuk- en smaakles, recenseert ze kookboeken, schrijft ze culinaire artikelen en is ze columnist.

  Van Joke haar hand verschenen de volgende boeken: Het mysterie van de reuk, 2009 Inmerc en Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen, 2010 Kosmos.
  Zie ook www.boonappetite.nl


Reacties

 1. zoek het recept van 17 oct van een pizza en havermoutkoekjes
  Door gj v veen op 19 oktober 2013 om 12:07
 2. waar kan ik de recepten vinden die op tv te zien zijn?
  vriendelijke groet els roelvink-klement
  Door roelvink op 13 oktober 2013 om 11:53
 3. 1/2 jaarlijks woon ik op kreta. GR..... WIL ZO GRAAG 24 hr. kitchen. NL ontvang ik via canaldigitaal met een kaart van hen, voor. nl tv. wat moet ik doen????, om jullie kanaal te ontvangen??? groeten beste kookvrienden van Wineke
  Door Wineke Edelman op 21 juli 2013 om 15:58
 4. geweldige kookzender ik blijf er na kijken.Daar kan iedereen leren koken.
  Door liesbeth op 9 juni 2013 om 04:02
 5. hallo
  ik wil graag een broodbuffete maken,zou u zoo vriendelijk willen zijn ,wat ik daar allemaal op moet leggen ik moet dit voor 30 personen maken. bij deze mijn dank groetjes jacqueline
  Door jacqueline van spaandonck op 26 mei 2013 om 23:22
 6. Sinds kort kan ik deze zender bekijken, meteen enthousiast.
  hoe kan ik de recepten terug vinden?
  Door Ans Machielsen op 19 maart 2013 om 14:56
 7. Hi ook zo een fan van Rudolf van Veen? Kan iemand mij helpen aan zijn email adres alvast bedankt!
  Door Scherida Nathoe op 5 februari 2013 om 17:52
 8. mooi programma.
  waar kan ik de recepten vinden
  Door mjvanbavel op 12 januari 2013 om 13:25
 9. mooi programma.
  waar kan ik de recepten vinden
  Door mjvanbavel op 12 januari 2013 om 13:25
 10. Dit is nu eens een programma waar je alleen maar met plezier naar kijkt. Leuk en goed gepresenteerd, (bijna) geen reclames tussendoor en prima camerawerk. Slechts één vraag en wel waar vind ik de recepten?
  Door Gé van Beenen op 9 december 2012 om 20:58
 11. Waarom kunnen wij het kookprogramma niet via canaldigitaal ontvangen? Daar zit op 24 mtv dance.
  Niet direct iets om koken van te leren of te smullen.
  Door Henk Biesheuvel op 27 november 2012 om 12:04
 12. ik wil heel graag meedoen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Door lowèn bredewold op 14 november 2012 om 14:44
 13. Prima programma's,met prima koks.
  Het meest genieten we van de kunde en vooral van de presentatie van de
  Italiaanse kok.Deze man heeft humor en maakt het bekijken van zijn gerechten
  tot een plezier.Ik hoop,dat hij nog lang aan jullie programma zal worden verbonden.
  MVG f. nijsen.
  Door F.Nijsen op 27 oktober 2012 om 12:30
 14. Is er een 'uitzending gemist' -programma van de kookprogramma's van 24Kitchen?
  Een bijzondere pastasalade met koolrabi zou gisteren door Rudolph van Veen zijn bereid en daar zou ik graag het recept van bekijken.
  Door Leontine op 24 augustus 2012 om 17:33
 15. Hallo, ik ben woonachtig te Tenerife en zag deze zomer jullie uitzending toen ik bij oma op vakantie was.
  Is er een mogelijkheid om jullie programma´s in het buitenland te zien of om gemiste programma´s via internet nog eens te bekijken.

  Door m. houben op 7 augustus 2012 om 13:20
 16. Hallo, ik ben woonachtig te Tenerife en zag deze zomer jullie uitzending toen ik bij oma op vakantie was.
  Is er een mogelijkheid om jullie programma´s in het buitenland te zien of om gemiste programma´s via internet nog eens te bekijken.

  Door m. houben op 7 augustus 2012 om 13:20
 17. Graag wil ik deze zender ook in zeeland waar moet ik op kijken ??

  Met vriendelijke groeten Linda De kook gek van suppermarkten demo's .
  Graag wil ik wel eens een uit nodiging van Rudolf om samen te koken.?????
  Door Linda op 4 augustus 2012 om 20:20
 18. Waar kan ik de recepte vinden die op tv te zien zijn?
  Gr.Riet
  Door Riet Prins op 2 augustus 2012 om 14:13
 19. Waarom kan ik kitchen 24 niet via tele 2 ontvangen? Gaat dit in de toekomst nog veranderen en zo ja wanneer is dit dan. Ik mis zo een heel leuk programma waar je veel van kan leren.
  Door Lydia op 1 mei 2012 om 10:32
 20. Ik wil graag weten wat jeop TV progamma gezien hebt of je dat op je Pc het recept kan weer zien
  Door ria Buttner op 4 april 2012 om 14:54
 21. Geweldige zender, echt leuk, leerzaam, vooral Rudolf. Wat is die man spontaan. Mijn vraag ik zie van dat mooie bankpapier grote witte vellen, hoe komt de gewone man/ vrouw hieraan?

  Met vriendelijke kookgroet,

  Leo van der logt
  Door Leo van der logt op 13 februari 2012 om 20:16
 22. hoe kan ik mij afmelden zodat er geen account gegevens van mij zijn gebr naam en ww
  Door eykenboom op 3 februari 2012 om 19:57
 23. goedendag
  Ik ben ook zelf behoorlijk aan de verslaving geraakt om naar deze zender te kijken.
  Ik hoop dat dit een goed succes wordt in de toekomst. Ik heb een vraag over iets anders. Ik hoop ook
  dat jullie mij hiermee kunnen helpen. Soms in de reclameblokken over de nieuwe koks van 24 uur kitchen waar dan de kok hulp krijgt. Op de achtergrond hoor ik dan vaak een muziekje wat dan eindigt met een fluit. Het liedje begint dan met een gitaar. Ik ben al enige tijd op zoek naar nummer hebben jullie toevallig hiervoor een antwoord. Maak niet wat je dan geeft de nummer of band, als ik maar informatie heb.

  alvast bedankt en laat het niet aanbranden:-D
  gr.
  Sjoerd
  Door Sjoerd van Rees op 30 januari 2012 om 23:27
 24. Bestaat er ook zoiets als "uitzending gemist",voor dit kookprogramma, zodat je het op de PC kunt zien wanneer je niet de juiste provider hebt?
  Door heintz op 9 januari 2012 om 12:37
 25. Ik ben een kookgek ,dus ik geniet en al ben ik alleen ik breng het in parktijk en geniet de tweede keer bij de maaltijd doorgaan Rudolph
  Door richard op 30 december 2011 om 21:25
 26. beste rudolf ik krijg het kookprogramma tv24kitchen niet opde tv ben aangesloten op kpn
  digitaal woon in oisterwijk
  Door F V D HOUT op 11 november 2011 om 16:25
 27. Zelden zo'n dom programma en navelstaarderij gezien.
  Door Els vandenakker op 6 november 2011 om 23:02
 28. Ik heb glasvezel van lybrand maar ik kan hey niey ontvangen
  Door Droog op 16 oktober 2011 om 20:25
 29. leuke zender, jammer genoeg zit ik bij kpn en die heeft die zender niet, kan dus alleen kijken als ik bij mijn zus zit.
  vriendelijke groeten uit den haag . carrie
  Door c van wijngaarden op 14 oktober 2011 om 13:26
 30. Wat een leuk programma. Ik ben net thuis uit het ziekenhuis met een nieuwe heup. Dus planty tijd om achter de TV te zitten. Smullen terwijl je de keuken niet in hoeft. Doe er veel ideeen uit op.
  Door Gorneel op 10 oktober 2011 om 21:20
 31. Heerlijke tv! Kijk er erg graag naar, ook al voor 1 oktober, toen er previews werden getoond.
  Geen gezwam, gewoon koken, zonder afleidende muziek op de achtergrond. Ik hoop dat deze zender een heel lang leven beschoren is!!
  En de recepten: zijn toch terug te vinden op de site?
  Door Rina op 7 oktober 2011 om 09:12
 32. Hoi,

  Was gisteren aan het zappen en kwam min of meer per ongeluk op 'grenzeloos koken.' Ik zag iemand iets klaarmaken dat er ongelooflijk lekker uitzag maar kan het nergens vinden. Wie helpt me? Ik zoek het recept: ik viel middenin het programma dus er was al een en ander klaar gemaakt. Daar ging een mengsel van eiren met - ik meen- melk overheen, vervolgens paneermeel en geraspte kaas. Dat ging in de oven.
  Ben benieuwd of het me lukt dit recept alsnog te bemavhtigen. Alvast bedankt! Barbara
  Door Barbara op 5 oktober 2011 om 19:03
 33. Helemaal geweldig gewoon top !!!
  Maar zeer verslavend om naar te kijken.
  Door melanie op 4 oktober 2011 om 11:03
 34. was heel blij dat dit nu zover is. 24 uur koken op TV.
  Heb alles geprobeerd, maar wij zitten bij CaiW en ik kan NERGENS dit kanaal vinden.?
  Moet je hiervoor gaan betalen of is dit ook voor de gewone sterveling?
  Door Ilona op 1 oktober 2011 om 16:58

Reageren

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Gelieve gekleurde velden correct in te vullen!

Actueel

 1. Aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief

  Aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief

  Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste berichten van het inspirerende magazine Trendtree.nl, abonneer je dan gratis op de nieuwsbrief. Deze wordt je elke vrijdag rond het middag uur toe...

 2. Koken uit eigen tuin

  Koken uit eigen tuin

  Eten uit eigen tuin is gezond en lijkt ook lekkerder te smaken dan groente uit de winkel. Of je nu een tuin, balkon of terras hebt, er is altijd wel een plekje om zelf te groenteboeren. Zelf...