Naar inhoud Naar navigatie

Kleurige kunst van afval én een bijzonder zelfmaak idee

10-11-2011 Joke Boon 3 reacties

Recycle kunstenaar
Een poos  geleden ontmoette ik Carolien Adriaansche. We waren allebei gevraagd om tijdens een studiedag voor de kinderopvang een aantal workshops te geven. En de ruimten waarin we dat deden, grensden aan elkaar.

Carolien stond te midden van kratten vol lege plastic flesjes haar workshop voor te bereiden. ‘Wat ga jij doen?’ vroeg ik nieuwsgierig. ‘Ik ga raketten maken van lege PET-flesjes en daarna gaan we die afschieten.’ Ik laat mij vertellen hoe simpel dit is en voorzie meteen een leuk knutselmoment voor thuis. Behalve deze raketten doet Carolien nog veel meer bijzondere dingen met het afval dat wij normaal allemaal weggooien.

Carolien Adriaansche is kunstenaar die recycle kunst maakt: kunst en dan voornamelijk beesten, gemaakt van afvalmateriaal. Zij studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en ze geeft workshops in het kader van Beroepskunstenaar in de klas.

‘Ik ben ruim twintig jaar geleden begonnen met allerlei beesten van afval te maken. Maar eigenlijk ben ik mijn hele leven al bezig met het verzamelen van rommeltjes, zo had ik als kind al een enorme doppenverzameling. Ik verzamel nog steeds spullen en ik hou van dieren. Ik bezoek graag natuurhistorische musea met opgezette dieren. Twintig jaar geleden bezocht ik een museum waar een oude opgezette aap stond.  En toen op dat moment viel het kwartje; ik zou beesten gaan maken van afvalmateriaal. Het zouden geen bestaande beesten worden zoals in de natuurhistorische musea maar nieuwe. Het idee hierachter is om zo vanuit afval een nieuwe biodiversiteit te creëren. Want afval is een van de oorzaken van de huidige afname van de biodiversiteit op aarde. 

Recycle kunstenaar 
 

Eerste expositie
‘Mijn eerste expositie was in Rotterdam. In het oude Centraal Station had je een heel lange onderdoorgang. Hier bevonden zich vitrines waar kunstenaars mochten exposeren en daar mocht ik mijn beestenkunst tonen. Ik had een soort tentoonstelling gemaakt zoals in musea, boven elke vitrine een bordje met welke diersoort het was. Wat ik daar heb laten zien was een hele verzameling beesten en toen werd ik gevraagd of ik daar ook elders mee wilde exposeren. Omdat de beesten heel kwetsbaar zijn heb ik ze toen in kleine houten kastjes gedaan en ben ik ze in kastjes tentoon gaan stellen.’

In het begin maakte Carolien deze kunst naast haar werk als decorontwerper voor het theater. In 2004 stopte ze hiermee om zich volledig op haar kunst en het geven van workshops te kunnen richten. Deze workshops geeft ze door het hele land op basisscholen maar ook aan het voortgezet onderwijs of in het bedrijfsleven.  
 
Afval
Bij Carolien thuis hangen overal tasjes om afval in te verzamelen, ook in de badkamer en de keuken. ‘Ik verzamel doppen, lege flesjes, groente- en fruitnetjes, was- en schoonmaakmiddelflessen, lege Actimel flesjes, dopjes van potjes, maar ook in een kapotte notenkraker of kurkentrekker zit een tweede leven als onderdeel van een kunstwerk.’ Ze gebruikt geen glas voor haar kunst met uitzondering van gloeilampen. ‘In het begin gebruikte ik veel natuurlijk materiaal, nu is dat vooral plastic. Ik ben dol op plastic; ik vind het mooi materiaal en het heeft vaak van die prachtige kleuren.
 
Trofee
Als ik de foto’s van Caroliens werk zie ben ik echt onder de indruk. Met heel andere ogen kijk ik opeens tegen de flessen schoonmaakmiddel in mijn kast aan. De trofeeën die ze maakt vind ik echt ontzettend leuk; kleurrijk, speels én kunstzinnig.

‘Deze trofeeën zijn bij toeval ontstaan’, vertelt Carolien. ‘Ik wilde een soort beesten maken waarbij ik het lijf maar niet naar mijn zin kreeg en toen opeens realiseerde ik me dat het eigenlijk een soort trofeeën voor aan de muur waren.’
Deze prachtige kleurrijke trofeeën zijn al onderdeel van een recycle tentoonstelling bij Colette in Parijs geweest en daarna hebben ze de hele wereld over gereisd, als onderdeel van tentoonstellingen in Hong Kong en New York. ‘Het publiek reageert altijd heel vrolijk op mijn werk, vaak moeten ze erom lachen.’
 
Maak zelf een trofee
Speciaal voor de lezers van Trendtree.nl heeft Carolien een werkbeschrijving ter beschikking gesteld om zelf een trofee te maken. Leuk met kinderen maar ook (of vooral?) om zelf te doen.

Zelfmaak idee

 
 
Jachttrofee
Wil jij ook graag een jachttrofee aan de wand maar geen beest doden? Een eigen Jachttrofee aan de wand zonder dierenleed? Dat kan. Heel simpel, want je maakt hem zelf. Je moet wat huis-, tuin- en keukenafval verzamelen en dan aan de slag.

Voor de kop heb je nodig: Een plasticfles van een schoonmaak- of wasmiddel met een handvat/gat er in. Zorg dat je de fles goed schoon spoelt en peuter het etiket ervan af. Onderin de fles maak je een driehoekig gat (met de punt naar boven) zodat je hem/haar straks gelijk kunt ophangen als je klaar bent.

Voor de neus, ogen, kun je de volgende spullen gebruiken: doppen, kurken, moeren enzovoort. Om het oog sprekender te maken is een pupil gemaakt van een kleiner dopje, bijvoorbeeld een metalen ring uit de gereedschapkist is goed.

Voor de oren heb je nodig: handschoen, plastic zak.
Voor het gewei kun je heel goed een kledinghanger gebruiken, prik een gat in de fles en steek hem er in.
 
Let op plastic is lastig te lijmen, je hebt alleslijm en geduld nodig.
 
Wat en waar
Caroliens werk is te koop via exposities, tijdens de open atelierdagen en in haar eigen atelier na afspraak. Informatie over de workshops en haar werk vindt u op haar website: www.carolienadriaansche.nl

 Carolien

Dit artikel is geschreven door:

 • Joke Boon

  Joke Boon kan sinds haar vierde jaar niet meer ruiken en daardoor bijna niets meer proeven, omdat ruiken voor ruim 90% voor de smaak zorgt.

  Toch heeft zij een enorme liefde en passie voor koken, eten en alles wat daarmee te maken heeft. Ze schreef zelfs een kookboek: Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen(Kosmos) een boek vol makkelijk te maken recepten en uiterst smaakvolle recepten die álle zintuigen prikkelen.

  Naast het schrijven en bedenken van recepten, geeft Joke (kook)workshops, houdt ze lezingen over reuk en smaak, geeft ze op basisscholen reuk- en smaakles, recenseert ze kookboeken, schrijft ze culinaire artikelen en is ze columnist.

  Van Joke haar hand verschenen de volgende boeken: Het mysterie van de reuk, 2009 Inmerc en Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen, 2010 Kosmos.
  Zie ook www.boonappetite.nl


Reacties

 1. Hallo Carolien,
  Wat leuk wat je hebt gemaakt van plastic flessen. Ikzelf heb ven lege plastic flessen een sprookjes kasteel gemaakt een beetje geinspireerd van de Efteling. Een is rose met goud en een ander kasteel parelmoerwit. En andere kasteeltjes heb ik van blauwe flesjes die al mooi blauw waren (van vitaminen potjes van het kruidvat) met zilveren bollen en punten erop gemaakt. Ik heb dat in de hal bij ons kinderdagverblijf gemaakt en heb heel veel reacties gekregen. Wou kijken wat je nog meer zou kunnen maken met plastic flessen. Toen kwam ik bij jou terecht en wou mijn ervaring met je delen. Hoop dat je het leuk vind. Met vr. Gr. Marja
  Door Marja Blonk op 24 januari 2012 om 22:41
 2. Hallo Carolien,
  Wat leuk wat je hebt gemaakt van plastic flessen. Ikzelf heb van lege plastic flessen een sprookjes kasteel gemaakt een beetje geinspireed van de Efteling. Een is rose met goud en een ander kasteel parelmoer wit. En andere kasteeltjes heb ik blauwe flesjes die al mooi blauw waren( van vitaminen potjes van het kruidvat) met zilveren bollen en punten erop gemaakt. Ik heb daarvan foto`s gemaakt. Ik heb dat in de hal bij ons kinderdagverblijf gemaakt heb heel veel reacties gekregen.
  Wou kijken wat je nog meer zou kunnen maken met plastic. Groeten Marja
  Door Marja Blonk op 24 januari 2012 om 22:30
 3. Mijn kunst is nog te zien en te koop bij galerie Akku in Amsterdam.
  www.galerieakku.com
  Door Carolien Adriaansche op 17 november 2011 om 22:56

Reageren

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Gelieve gekleurde velden correct in te vullen!

Actueel

 1. Aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief

  Aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief

  Wil jij ook op de hoogte blijven van de laatste berichten van het inspirerende magazine Trendtree.nl, abonneer je dan gratis op de nieuwsbrief. Deze wordt je elke vrijdag rond het middag uur toe...

 2. Koken uit eigen tuin

  Koken uit eigen tuin

  Eten uit eigen tuin is gezond en lijkt ook lekkerder te smaken dan groente uit de winkel. Of je nu een tuin, balkon of terras hebt, er is altijd wel een plekje om zelf te groenteboeren. Zelf...